İçeriğe geç

Kiracılar Hangi Giderlere Katılmaz

Apartmanda kiracı hangi giderlere katılır?

Kiracı, kullanıcıya doğrudan zarar veren temizlik personeli, kapıcı, asansör bakımı, elektrik, su vb. işletme giderlerini karşılamakla yükümlüdür. Daire malikleri, ortak alan tesislerini kullanmaktan kaçınamaz ve bunlara ihtiyaç duymadıklarını söyleyerek maliyetlere katlanamazlar.

Hangi masraflar kiracıya aittir?

Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.

Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?

Kiracı, musluk veya kazan bozulduğunda ne yapması gerektiğini bilmelidir. Ev sahibi, evdeki genel bakım ve tesisat ve donanımların büyük onarımlarından sorumludur. Başka bir deyişle, kombi kazanları veya duş kabinleri gibi taşınmaz eşyalara büyük onarımlar yapılacaktır.

Kiracı hangi harcamaları kiradan düşebilir?

Kiracı, yapılan masrafları talep etme hakkına sahiptir. Büyük onarımlar ve bakım çalışmaları kira bedelinden düşülebilir. Kiracı tarafından yapılan iç tadilatlar kira gelirinden düşülebilecek masraflardır. Örneğin; boyama veya döşeme değişiklikleri gibi masraflar kira bedelinden düşülebilecek masraflardır.

Apartman ortak giderleri kiracıya mı ev sahibine mi?

Kat mülkiyeti yasasına göre, kiralanan mülkün ortak maliyetleri, aksi kararlaştırılmadığı takdirde kiracı tarafından ödenir. Bu masraflar arasında bina bakımı ve onarımları, temizlik, güvenlik, asansörler ve bahçeler gibi ortak alanlar yer alır.

Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?

Örneğin, bir varlık olan asansörün ana motoru değişirse, ev sahibi bunun bedelini öder. Ancak kiracı aylık, yıllık bakım ve küçük miktarlardaki parçaların bedelini öder.

Kiracı apartman demirbaş giderlerini öder mi?

Taraflar arasında sözleşme yoksa; Daire sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak döşeme masraflarından sorumludur, ev sahipleri ise bunları ödemek zorundadır. Kiracılar dairenin günlük masraflarını ödemekle yükümlüdür. Kiracılar döşeme masraflarını öderse, ödedikleri miktar kiradan düşülür.

Kiracı merdiven boyasını öder mi?

Bu arızalar sıhhi tesisat veya kombi kazanları gibi tesisatlarda meydana gelirse, ev sahibi onarım masraflarını karşılayacaktır. Ancak, kiracı evdeki boya, badana ve izinsiz değişikliklerden sorumludur.

Apartman giderleri kime aittir?

KMK’ya göre, tüm masraflardan sorumlu asıl kişi daire sahibidir. Yasa, niteliği ne olursa olsun tüm masrafların daire sahipleri tarafından karşılanacağını belirtir ve kiracıların ortak masraflar ve avans ödemelerinden doğrudan sorumlu olduğuna dair bir ifade yoktur.

Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?

Ev sahipleri boyalı evleri boyanmamış olarak kiracıdan geri alabilirler ve kiracıdan herhangi bir masraf talep edemezler.

Kiralık evde bozulan kombiyi kim yaptırır?

Kombi arızasının kiracıdan kaynaklanmaması halinde; kombi tamiri, parça değişimi veya yenilenmesi ev sahibi tarafından yapılmalıdır. Kombi arızasında kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu konuda ortaya çıkan masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.

Ev sahibi fotoğraf çekebilir mi?

Ev sahibi, kiracının orada yaşadığı sırada evin fotoğraflarını çekip ilana ekleyebilir. Bu nedenle, kiracının evdeki eşyalarının da fotoğraflarını çekebilir. Kiracı kendi fotoğrafını çekip yayınlarsa, bu KVKK uyarınca yasaya aykırıdır.

Ev sahibi kiracıya %100 zam yapabilir mi?

Bu oranlar göz önüne alındığında, %100 artış yasal olarak mümkün değildir. Ev sahibi %100 artış talep ederse, kiracı itiraz edebilir. Kiracı, bu durumu kiracı hakları derneğine veya ilgili kurumlara bildirerek yasal işlem başlatabilir. Ev sahibinin %100 artış vermesi yasadışıdır.

Kombi arızasını kim öder?

Borçlar Kanunu’nun 317. maddesine göre; kiralanan yerin temizlik ve bakımı kiracıya aittir. Bu nedenle, tesisat ve donanımların (kombi, klima vb.) temizlik ve bakımı kiracının sorumluluğundadır. Ev sahibi, örneğin parça değişimi, onarım veya tadilat durumunda ortaya çıkan masrafları karşılar.

Kiracı hangi masrafları isteyebilir?

Kiracı, kiralanan mülk için yapılan lüks harcamaları talep edemez. Ancak, mülk sahibi tarafından ödenebilecek lüks harcamaları talep edebilir. Taraflar, kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan yararlı ve zorunlu harcamaların talep edilemeyeceğini belirten bir hüküm koyabilirler.

Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?

Site yönetimi hakkında kulaktan dolma bilgilere göre site yöneticisinin ücret ödemediği yönünde bir görüş var. Ancak bu yanlış bir bilgi. Çünkü yöneticiler normal gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör masraflarına katkıda bulunmuyor.

Kiracı apartman demirbaş giderlerini öder mi?

Taraflar arasında sözleşme yoksa; Daire sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak döşeme masraflarından sorumludur, ev sahipleri ise bunları ödemek zorundadır. Kiracılar dairenin günlük masraflarını ödemekle yükümlüdür. Kiracılar döşeme masraflarını öderse, ödedikleri miktar kiradan düşülür.

Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Genel giderler, bir topluluk, mülk veya daire gibi ortak alanların bakımını, onarımını ve işletimini finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu maliyetlere yerinde güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. dahildir. Gibi hizmetler burada bulunabilir.

Kiracı apartman aidatı neleri kapsar?

Ücretler, dairenin veya mülkün ortak maliyetlerini karşılamak için tüm daire sahipleri veya kiracılar arasında eşit olarak paylaşılan maliyetlerdir. Bu masraflar genellikle temizlik, güvenlik, asansör bakımı, bakım ve yönetim maliyetlerini içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kıvırcık Saçlı Escort