Duruşma olmadan karar verilir mi?
6) (Değişik: -7251/35 md.) Mahkeme, uyuşmazlığı etkili bir şekilde çözmek için yeterince önemli delilleri toplamamış veya değerlendirmemiş veya başvurunun önemli bir kısmı hakkında karar vermemişse, duruşma yapılmaksızın karar verilir.
Duruşma karara çıkmış ne demek?
Kararın verildiği bir davada, “sonuç” terimi nihai kararın verildiği anlamına gelir. Kesin kararın verildiği davada, davalı veya davacı temyiz veya temyiz süresinin dolmasını beklemiştir. Temyiz ve temyizin mümkün olduğu davalarda, bu yöntem kullanılmazsa dava kesinleşir.
Vasi davasında karara çıkmış ne demek?
Dosya karara bağlanmış, yani dava artık kesinleşmiş, yani net bir sonuca ulaşmış demektir. Dosyada karar verildiğinde karar kesinleşir ve uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz.
Ön inceleme duruşması kaç kez ertelenebilir?
Gerektiğinde yeni duruşma tarihi bir kez belirlenecektir. Hükümde ön inceleme duruşmasının ikinci kez ertelenmesine olanak verilmediğinden yargılamanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Karar duruşmasına gelmezse ne olur?
(1) Duruşmaya usulüne uygun olarak çağrılan taraflar gelmezlerse veya davayı daha fazla takip etmeyeceklerini beyan ederlerse dosyanın takipten çıkarılmasına karar verilir.
Sanık yokken karar verilir mi?
Kural, toplanan delillere dayanarak sanık hakkında mahkûmiyetten başka bir karar verilmesi gerektiği sonucuna varılması halinde, sanık dinlenilmemiş olsa bile, yargılamanın sanığın yokluğunda tamamlanmasına imkân tanımaktadır.
Karara çıkmış dosya kaç günde sonuçlanır?
Hakkında karar verilen dosya kesin dosyadır. Reddedilen dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.
Karara çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Dava dosyasının detaylarına UYAP Vatandaş Portalı’ndan detaylı bir şekilde ulaşılabilir. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma günü ve saatine kadar. Dosya durumu kararı verilmişse kararın sonucu da bilinecektir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat Portalı’ndan takip edebilirler.
Gerekçeli karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Vasi kararı çıktıktan sonra ne yapılır?
Etkilenen herkes, kararın açıklanmasından itibaren 10 gün içinde vasi olarak atanan kişiye karşı itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren Sulh Hukuk Mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı haklı görürse, vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.
Vasi kararı kaç günde kesinleşir?
Madde 13 – Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre, herhangi bir sebeple görevi sona eren veli, vesayet altındaki kişinin malvarlığının yönetimine ilişkin son raporunu ve son raporunu, görevinin sona ermesinden itibaren onbeş gün içinde vesayet makamına sunar.
Vasi ücretini kim öder?
Bakılan kişinin mal varlığı yoksa, o kişi için bir veli bulunması mümkün olmuyor veya veli bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için veli görevini gerektiği gibi yerine getiremiyor. Bu dezavantajları ortadan kaldırmak için veli ücretinin Maliye Bakanlığı tarafından ödenmesi kabul edilmiştir.
Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra hangi aşamaya geçilir?
Bu aşama soruşturma aşamasına kadar sürer. Ön inceleme aşamasında davanın ana hatları belirlenir ve dava şekillenir. Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra soruşturma aşamasında savunma genişletilemez veya değiştirilemez.
Ön inceleme kaç ay sürer?
Ön inceleme duruşmasında, taraflara, başvurularında sundukları ancak henüz mahkemeye sunulmayan belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden sunulması gereken belgelerin sunulması için gerekli açıklamaları yapmaları için iki haftalık belirli bir süre verilir.
Davalı ön incelemeye gelmezse ne olur?
Taraflardan biri mazeretsiz olarak duruşmaya gelmezse, hazır bulunan taraf, onun iznini almadan iddialarını veya itirazlarını genişletebilir veya değiştirebilir. İddialar ve itirazlar saklıdır.”
Mahkemeye gitmeden karar verilir mi?
Genel kural olarak, kovuşturma aşamasında hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılamaz. Mahkeme her zaman sanığın hazır bulunmasını emredebilir. Bu anlamda sanığın zorla getirilmesine karar verilebilir veya sanık her zaman tutuklama emriyle getirilebilir.
Davalının yokluğunda karar verilir mi?
Mahkemece ön duruşmada henüz kesin karara bağlanmamış ve soruşturma aşamasına geçilmiş olduğundan, sanığın soruşturma duruşmasına davet edilmesi zorunludur. Bu yasal yükümlülüğe uyulmadan sanığın yokluğunda hüküm verilmesi, sanığın dinlenme hakkının ihlalini oluşturur.
Karar duruşmasına katılmak zorunlu mu?
Buna göre, davalının son duruşmaya/karar duruşmasına katılmaması halinde yargılama onun yokluğunda devam edecek ve hüküm onun yokluğunda verilecektir. Davacı açısından sözlü duruşmaya katılım son derece önemlidir.
Davacı duruşmaya gelmezse dava düşer mi?
A) Eğer davacı iseniz; eğer yargılamaya gitmezseniz ve davayı takip edecek bir avukatınız da yoksa, dava reddedilecektir, yani davanız temyize bırakılacaktır.