İçeriğe geç

Mezmun Ne Demek Osmanlıca

Osmanlıca Mezbure ne demek?

Mezbur kelimesinin Arapça anlamı anıttır. Yukarıda verilen anlamda da kullanılan bir kelimedir.

Mutmain ne demek Osmanlıca?

Mutmain, İslami bir din terimidir. O, kanaatkardır, tatmin olmuştur. Rad Suresi’nin 28. ayetine göre, insan kalbi ancak Allah’ı anmakla huzur, memnuniyet ve doyum bulabilir.

Micmer Osmanlıca ne demek?

( ﻣﺠﻤﺮﻩ– ﻣﺠﻤﺮ) i. (cemr, “köz vermek” manasından mimmer – mimmere) İçinde tütsü yakılan kap, buhurdan, buhurdan: Mum gibi dikildiğimde, mimmere / Bir daha sırtımı yere dönmem (… ). Rûhî bu gece ûd-sıfatı micmer-i gamda / Bedenim yandı, şiirlerim gökyüzünü kapladı (Rûhî-i Bağdadî).

Osmanlıca meyus ne demek?

Bu kelime Arapça kökenli olup “umutsuz, ümitsiz, moralsiz” anlamlarına gelmektedir.

Osmanlıca damat ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu’nda damat kavramı, padişahların kızları, kız kardeşleri veya kızlarıyla evlenerek Osmanlı hanedanına yakınlaşan erkeklere damat paşa denirdi. Damat paşalara ilk olarak damat, 16. yüzyılda damat ve daha sonra damat (damad-ı hazreti) denildi.

Muhimme ne demek Osmanlıca?

Mühimme defterleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda meclis kayıtlarının tutulduğu defterlerdir. Mühimme defterlerinin farklı türleri vardır. Bunlardan biri mecliste açıkça tartışılan konuların kaydedildiği sıradan defterler iken, diğeri “mektum-i mühimme” adı verilen gizli tüzük ve kararnamelerin yer aldığı defterdir.

Osmanlıca Mütena ne demek?

1. En iyiyi, en güzeli yaratmaya özen gösterilmiş: “Rafine bir sanat eseri.” 2. Üstün nitelikleriyle akranları arasından sıyrılmak, önemli bir yer işgal etmek, seçkin, önemli, anlamlı olmak: “Terbiyeli bir adam.” Bir Mutenâ Gazino (Reşat N.

Müteayyin ne demek Osmanlıca?

Soylular sınıfından olan, seçkin kimse.

Mütemadiyen ne demek Osmanlıca?

Arapça kökenli ve Türkçe’de yaygın olarak kullanılan kelimelerden biridir. Türk dil birliği açısından anlamı “kesintisiz ve sürekli” olarak ifade edilir.

Mihter ne demek Osmanlıca?

Kelime bazı İslam devletlerinde, Memlükler ve Türkistan’da “saray teşkilatından sorumlu görevli veya vezir” anlamında “mihter” veya “mihtar” şeklinde kullanılmıştır.

Meşam ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar.şemm’den Meşāmm “koku almak”) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ geldi nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd yaptı (Nedim) .

Mücehhez ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret).

Miyân Osmanlıca ne demek?

İsim. orta (vasat anlamında). [2] meyan, orta, aralık (örneğin der-miyân; ortada, arada / miyân-ı güft ü gû; kelimeler arasında).

Muhammes ne demek Osmanlıca?

Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen bir şiir biçimidir. Bir Muhammed’in ilk beş dizesindeki son dizenin, aynı beş dizenin diğer dört dizesiyle uyak yapması gerekmez. Beşlerin sayısı bir kayda bağlı değildir.

Mefasid ne demek Osmanlıca?

Sözlükte “orta yol çizgisinden sapmak, bozulmak” anlamına gelen fesad kökünden türemiş olup, “bozulma, yıkım ve zarara yol açma” anlamındaki adaletin zıddı olan; isim olarak çoğulu mefâsid, zıddı maslahat’tır (Lisânü’l-ʿArab, “fsd” md.; Zemahşerî, s. 341).

Mürebbi ne demek Osmanlıca?

Arapça rbw kökünden gelen ve “eğitmen, öğretmen” anlamına gelen murabbi ٍمربّ kelimesinden türemiştir.

Osmanlıca Mükerrem ne demek?

(Osmanlı dönemi) Saygı duyulan, hürmet edilen. Hizmet edilen. Şerefli. Asil olan. (İnsan, tabiatı gereği asil olduğundan, hakikati arar.

Muhammes ne demek Osmanlıca?

Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen bir şiir biçimidir. Bir Muhammed’in ilk beş dizesindeki son dizenin, aynı beş dizenin diğer dört dizesiyle uyak yapması gerekmez. Beşlerin sayısı bir kayda bağlı değildir.

Mütebessim ne demek Osmanlıca?

Arapçadaki bsm kökünden gelen mutabassim متبسّم “gülümsemek, tebessüm etmek” kelimesinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir